WordPress blog lay-out / template aanpassen met Elementor

Inhoud van dit artikel:

Een WordPress blog lay-out / template aanpassen kun je met behulp van Elementor Pro doen zonder enige kennis van code. De reden om een blog lay-out / template aan te passen is omdat je bijvoorbeeld bepaalde elementen wilt toevoegen, zoals social media buttons of inschrijfformulieren voor je nieuwsbrief. In Deze miniles leggen we je uit hoe je een WordPress blog lay-out kunt aanpassen met behulp van de Thema Bilder van Elementor Pro.

Stap 1: voeg eerst een bericht toe.

Voordat je gaat beginnen met het instellen van het single template, is het handig als je alvast een blog artikel plaatst onder ‘Berichten’. Deze post type zit standaard in WordPress. Voeg de titel, tekst en een uitgelichte afbeelding toe. Op die manier kun je straks makkelijker het single template opmaken, omdat je een voorbeeld klaar hebt staan.
Als je al berichten klaar hebt staan, kun je dus direct beginnen met stap 2.

Stap 2: een blog template aanmaken.

Met Elementor pas je niet je huidige template aan, maar kun je een compleet nieuwe layout /template voor je blog maken. Je moet hiervoor een single template aanmaken voor je blog artikelen.

Als je Elementor Pro hebt geïnstalleerd, zie je in je linkermenu in WordPress ‘Templates’ staan. Ga daar naartoe en kies vervolgens voor ‘Theme Builder’.

Klik op de knop ‘Nieuwe toevoegen’.

Kies bij type template voor ‘Single Post’. Geef het template vervolgens een naam. Bijvoorbeeld ‘Blog-001’.

Let op: wij kiezen altijd voor een “001” of 2 en 3. Dit omdat als je blogs (website) groeien je per categorie of auteur een anderen standaard kan maken, dit is super handig als je in je balk een anderen nieuwsbrief, aanbieding of sociale wil promoten of anderen gerelateerde artikelen.

Elementor Pro "Type template Kiezen" Single Post Basic-vh.eu

Stap 3: Een template uit de bibliotheek importeren.

Als je niet veel tijd wilt besteden aan het aanpassen van een blog lay-out, dan kun je een van de standaard blog templates uit de bibliotheek van Elementor kiezen. Deze opent meteen:

Kies een template uit die je aanspreekt. Je kunt deze straks eenvoudig aanpassen.

Ben je al wat handiger met Elementor (PRO)? Dan kun je er ook voor kiezen om een template van scratch te maken.

Stap 4: WordPress blog lay-out / template aanpassen.

Als het template is geladen, doe je als eerst het volgende je klikt links onder op “UPDATE” dan verschijnt er een pop-up en daar klik je rechts onder op “SAVE & CLOSE” zo sla je de basis op, Doe dit regelmatig als je bezig bent. (mocht er iets mis gaan dan is je werk niet voor niets geweest)

Nu zie je de verschillende Elementor blokken links op de pagina verschijnen. En de content van één bericht op de pagina wordt getoond. Dit noemen we dynamische content, dit betekent dat de inhoud verschilt per blogartikel. Elk blogartikel heeft een andere titel, inhoud en afbeelding.

 • Hieronder zie je alle (dynamische) widgets die je kunt gebruiken voor je blogartikelen:
  • Post title: toont de titel van het blog artikel.
  • Post Excerpt: toont de samenvatting van het blog artikel. Als je deze niet hebt ingevuld, pakt ie automatisch de eerste regels tekst van je blog artikel.
  • Post content: dit is de tekst die je hebt toegevoegd in het tekst veld bij berichten. (de inhoud van je blog artikel)
  • Featured image: toont de uitgelichte afbeelding die je hebt toegevoegd. (altijd doen dit word als het goed instelt ook de afbeelding op Google en sociale media)
  • Table of content: hiermee maak je een inhoudsopgave voor je blogartikelen.
  • Author box: toont de auteur (gebruiker) die het artikel heeft gepubliceerd.
  • Post comments: biedt bezoekers de mogelijkheid om te reageren op het blogartikel. Je moet hiervoor wel de reacties inschakelen via WordPress Instellingen –> Discussie.
  • Post navigatie: geeft bezoekers de mogelijkheid om makkelijk te navigeren naar het volgende of vorige artikel.
  • Post info: geeft overige informatie weer van je artikel. Bijvoorbeeld publicatiedatum, categorieën of tags.

Daarnaast kun je natuurlijk nog allerlei informatie in de zijbalk of elders in de template plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Sociale media deel en of volg ons knoppen toevoegen 
 • Nieuwsbrief inschrijfformulier
 • Gerelateerde artikelen tonen

ALLES wat je hier toevoegt komt bij al je blogartikelen te staan. Als je dus statische content gebruikt zoals een call to action, dan is deze bij al je artikelen zichtbaar met dezelfde inhoud.

Probeer gewoon even het een en ander uit. Als het goed is heeft Elementor al een bericht/ blog geladen uit je WordPress website waarmee je het voorbeeld kunt bekijken. Is dit niet het geval? Dan kun je dit wijzigen bij ‘Instellingen’ –> ‘Preview’ settings. Hier kun je aangeven welke voorbeeldbericht je wilt gebruiken.

Vergeet niet om het template ook te optimaliseren voor mobiel.

Stap 5: De blog template publiceren.

Als je klaar bent met het aanpassen van het blog template, kun je deze template publiceren. Het resultaat is direct zichtbaar en overschrijft automatisch de blog lay-out van het thema dat je gebruikt.

Klik op “Display Conditions” na dat je op het pijltje omhoog hebt geklikt naast update.

vervolgens stel je hem in op “Berichten” en op “alle” klik hier na op “SAVE & CLOSE”

Wil je het blog template niet voor alle blogberichten gebruiken? Dat kan ook. Geef dan bij condities aan voor welke categorie of tag-groep je het template wilt inschakelen.

Waarom dan nog blogartikelen opmaken met Elementor.

Heb je Elementor dan helemaal niet meer nodig als het single template eenmaal is ingesteld? Nee in principe niet, het ligt er ook een beetje aan wat voor soort blog artikelen je wilt plaatsen. Op zich biedt de klassieke editor van WordPress voldoende functionaliteiten om teksten, afbeeldingen of video’s toe te voegen. Alles komt dan netjes onder elkaar te staan. Wil je een artikel toch wat meer opmaken met mooie opsommingstekens, buttons of andere call to action knoppen? Dan kun je voor bepaalde artikelen ervoor kiezen om alsnog Elementor te gebruiken. Omdat wij meestal graag meer opmaakmogelijkheden willen benutten gebruik wij wel Elementor PRO. Maar in de basis plaatsen we alles eerst in de standaard WordPress teksteditor. Dit maakt het ook makkelijker om een blogartikelen te exporteren naar een andere website en /of WordPress omgeving, mocht dit nodig zijn als bijvoorbeeld gast blogger.

Deze miniles delen:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Elke maand een gratis content kalender.

Nog meer Minilessen

Sociale links

Elke maand een gratis content kalender.

Logo-Basic-vh-met-text-licht-red-vh

Let op!! alle genoemde prijzen op deze website zijn excl. 21% btw

Stuur ons een belverzoek:​